Illustratie over wijnschrijven: een glas in hand bij een typemachine
THE WINE PACK UPDATE

De 13 beste wijnschrijvers van Nederland

Jeen Akkerman May 24, 2023

Wil je meer weten over wijn? Proef dan zo veel mogelijk verschillende wijnen. Wit, rood, rosé of oranje. Met alle verschillende druivensoorten die je kunt vinden. Uit alle streken waar  druiven groeien. Wil je daarbij een beetje begeleiding om jezelf voor te bereiden? Lees dan over wijn. We zetten hier 13 bekende Nederlandse wijnschrijvers voor je  op een rij.

1. Harold Hamersma

Is op dit moment de bekendste wijnschrijver in Nederland. Na jarenlang in diverse media over wijn te hebben gepubliceerd, nu vooral bekend van De Grote Hamersma (DGH). Dat is een platform met proefnotities en puntenwaardering van heel veel wijnen. Het etiket met de DGH-score kunnen retailers gebruiken om de wijn die zij verkopen te voorzien van extra informatie.
degrotehamersma.nl

2. Hubrecht Duijker

Is de eminence-grise van de Nederlandse wijn-schrijverij. Schreef zijn eerste wijn-artikel al in 1969. Werkte onder andere voor Het Parool en Het Financieele Dagblad. Hij publiceerde diverse boeken over wijn, die in meerdere talen zijn uitgegeven (totale oplage ongeveer 3 miljoen exemplaren). Duijker noemt zichzelf 'vinpressionist', sinds hij in 2016 ook startte met schilderen.
hubrechtduijker.com

3. Gert Crum

Is van oorsprong socioloog en ook als zodanig werkzaam geweest aan de universiteit. Zijn echte passie is wijn en daaraan wijdt hij nu zijn leven. Schrijft artikelen en boeken over wijn op basis van zijn vele bezoeken aan de belangrijkste wijngebieden in de wereld.Verzorgt spreekbeurten en presentaties en is betrokken bij het wijnonderwijs in Nederland.
gertcrum.com

4. Onno Kleyn

Is eigenlijk een culinair journalist, dus hij schrijft over eten, maar ook over wijn. Of, zoals hij zelf zegt: over smaak. Hij heeft een vaste rubriek in de Volkskrant en heeft tientallen boeken over eten en (wijn) drinken op zijn naam. Vooral Franse en Italiaanse wijnen hebben zijn interesse. Alle recepten op zijn website bevatten standaard een wijnadvies.  
onnokleyn.nl

5. Nicolaas Klei

Schreef in 1994 ‘Over de tong’, zijn eerste boek over wijn. Hij is de bedenker van het begrip ‘omfietswijn’ en publiceerde de supermarktwijngids en de omfietswijngids; de laatste aflevering verscheen in 2020. Klei had korte tijd zijn eigen magazine ‘Nicolaas’ en is lid van het proefpanel van De Grote Hamersma, dat de wijnen beoordeelt.
Boeken van Nicolaas Klei vind je o.a. op bol.com

6. Esmee Langereis

Is een opkomende wijnschrijver en -criticus in Nederland. Ze schrijft regelmatig voor diverse wijnpublicaties en deelt haar passie voor wijn graag met anderen. Schrijft onder andere voor NRC en presenteert zich op Instagram (4.400 volgers) als ‘mindful drinker’. Lanceerde eerder dit jaar het platform ‘What to drink’ met informatie over alcoholvrije wijnen (en bier).
instagram.com/esmeelangereis

7. Bas Korpel

Was jarenlang zonder al te veel inspanning de meest gelezen wijnschrijver van ons land. Hij verzorgde toen namelijk alle teksten voor Gall&Gall. Schrijft onder andere voor het platform vivino, voor retailketens en publiceerde het boek ‘Burp, the other wine book’, dat uitgaat van de verschillende wijn-etiketten. Korpel is ook lid van het proefpanel van De Grote Hamersma.
baskorpel.com

8. Job Seuren

Is sommelier en mede-eigenaar van restaurant Zoldering in Amsterdam. Schrijft columns over wijn, die hij onder de naam ‘wijnjob’ op Instagram publiceert. Hij is daarnaast bestuurslid van het Gilde van Sommeliers en hij draagt bij aan Star Wine List, een internationaal platform met de beste wijnbars en -restaurants. Ook Job is proever bij De Grote Hamersma.
instagram.com/wijnjob

9. Cuno van 't Hoff

Is wijnschrijver en -adviseur, bekend van zijn werk in de Nederlandse wijnindustrie. Hij heeft boeken over wijn geschreven, waaronder "Wijn, de plaatjes" en "Een Wijnreis door mijn lichaam." Van 't Hoffs schrijven combineert wetenschappelijke inzichten met toegankelijke taal, waardoor zijn artikelen over wijn interessant zijn voor veel lezers.
cunovanthoff.nl 

10. Niek Beute

Is sommelier en meer wijnvlogger dan -schrijver. Met zijn platform vinoniek.nl wil hij mensen het verhaal achter de wijn laten beleven. Dat doet hij onder andere door enthousiaste video’s te maken over bekende en minder bekende wijnen die hem persoonlijk raken. De video’s zijn onder andere te zien op Instagram, waar Niek ongeveer 2400 volgers heeft.
instagram.com/vinoniek

11. Meta van den Boomen

Is wijndocent, organiseert proeverijen en schrijft over wijn. Dat laatste doet ze onder andere door onder de naam ‘wijndame’ informatieve posts te plaatsen op social media zoals Instagram (ruim 2.000 volgers). Onlangs publiceerde ze haar eerste boek: ‘Wijn in de Lage Landen, de mooiste wijndomeinen in Nederland en België’. Meta schrijft vaak over wijn-spijs combinaties.
instagram.com/wijndame

12. Cees van Casteren

Is een Master of Wine en een bekende wijnschrijver in Nederland. Hij combineert zijn expertise met een toegankelijke schrijfstijl. Hij werkte eerder voor DSM waar hij wereldwijd verantwoordelijk was voor oenologische specialiteiten zoals gisten, enzymen en bacteriën. Cees publiceerde diverse wijnboeken, het meest recent ‘Iedereen kan wijn proeven’.
ceesvancasteren.com

13. Reinier Broeks

Is register vinoloog van de Wijnacademie en journalist. Hij schrijft over wijn, wild en natuur. Onder de naam ‘Winecastr, future in wine’ schrijft Reinier toegankelijke blog-berichten over allerlei onderwerpen: van een nog niet zo bekend wijngebied tot mooie wijn-spijs combinaties of de economische situatie van wijnproducenten in een bepaalde regio.
winecastr.com