Veel gestelde vragen
Waarom is de CO2 uitstoot van jullie wijn 80% lager?
Dat komt vooral omdat onze wijn is verpakt in bag-in-box in plaats van in een glazen fles. Het helpt ook dat onze wijnboeren allemaal duurzaam (met name biologisch) produceren.
Als we kijken naar de hele keten - van de wijngaard tot aan je glas - dan blijkt dat verpakking en transport de grootste CO2-uitstoot veroorzaken.
Allereerst is de productie van glazen flessen vervuilend: glas ontstaat bij een temperatuur van 1200 ˚C, dus dat kost veel energie. Hetzelfde geldt voor het recyclen van lege glazen flessen.
Transport van wijn in flessen is ook inefficiënt: glas is zwaar en de vorm van de fles is onhandig. Daardoor past in een vrachtwagen relatief weinig wijn, terwijl het gewicht juist hoog is. Dat betekent veel brandstof en dus een hoge uitstoot van CO2 per liter wijn.
De productie van een kartonnen doos en een plastic zak met een kraantje (bag-in-box) kost een fractie aan CO2 in vergelijking met die van glazen flessen. En deze rechthoekige, lichte verpakking zorgt ervoor dat het transport veel minder uitstoot per liter wijn oplevert.
Is er wetenschappelijk bewijs voor die 80% lagere carbon footprint?
Google maar eens op “bag in box wijn carbon footprint” en je vindt genoeg bewijzen.
Vaak geciteerd is het onderzoek in opdracht van Alko, de Finse overheidsonderneming voor alcoholhoudende dranken. Uit de vergelijking van verschillende verpakkingsvormen blijkt dat bag-in-box wijn een uitstoot heeft van 70 gram CO2 per liter, terwijl dat voor wijn in een glazen fles 675 gram is. Meer over dit onderzoek vind je hier: https://www.alko.fi/en/responsibly/sustainability-of-products/beverage-packing-material-has-a-significant-climate-impact
Hoe belangrijk is de carbon footprint van wijn in vergelijking met andere activiteiten zoals autorijden?
Niet heel belangrijk, maar het telt wel degelijk mee. Dat geldt voor veel dingen die we in ons dagelijks leven doen. Wij geloven dat de oplossing voor klimaatverandering ligt in het veranderen van veel van onze gewoonten.
Om je een globaal idee te geven: als we alle wijn ter wereld in bag-in-box verpakken in plaats van in flessen, levert dat een verlaging van de CO₂-uitstoot op die vergelijkbaar is met die van 10 miljoen auto's… elk jaar.
Zes pakken THE WINE PACK verlagen de uitstoot van CO2 evenveel als de CO2 productie van 1 boom.
Is duurzame wijn in bag-in-box de enige manier waarop ik de ecologische voetafdruk van wijn drinken kan verkleinen?
Je kunt ook kiezen voor lichtere flessen, dat helpt al een beetje. En er is wijn in blik of in PET-fles te koop. Beide zijn interessant, maar ze dragen veel minder bij aan een lagere CO₂-footprint dan wijn in bag-in-box.
Is er iets mis met wijn in een fles?
Niet met de wijn, zolang het maar goede wijn is. 😜
Maar een traditionele wijnfles is nogal zwaar en heeft een erg inefficiënte vorm. Dit zorgt ervoor dat het transport veel CO₂-uitstoot veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor het produceren van de flessen en het omsmelten en hergebruiken van de lege flessen die je zo netjes in de container gooit.
Is jullie wijn duurzaam geproduceerd?
Ja, THE WINE PACK bevat alleen duurzaam geproduceerde wijn. Vrijwel alle wijnen zijn gecertificeerd biologisch (groene blaadje). Enkele van onze wijnboeren werken op basis van een ander (lokaal) duurzaamheidssysteem. Bij de biologische teelt van druiven wordt geen kunstmest gebruikt. Dit verlaagt de carbon footprint, omdat productie van kunstmest o.a. veel energie vergt. Het niet toepassen van chemische plaagbestrijding zorgt met name voor meer biodiversiteit in de wijngaard.
In een bag-in-box zit toch altijd middelmatige wijn?
Het imago van bag-in-box (BIB) wijn is niet overal even positief. In Nederland, België en Duitsland denken veel wijndrinkers dat de kwaliteit van de wijn slechter is. Terwijl de Fransen - van wie je veel kunt zeggen, maar niet dat ze onwetend zijn over wijn - meer dan 40% van hun wijn in BIB kopen. In Scandinavische landen ligt dit percentage nog hoger.
Eigenlijk is er geen reden waarom je geen wijn uit een bag-in-box zou drinken. Natuurlijk moet je wel goede wijn in zakken stoppen, om er goede wijn uit te krijgen. Dat is precies wat we samen met onze Europese wijnboeren doen bij THE WINE PACK.
In Nederland biedt ook LEBONBIB vooral Franse wijnen in bag-in-box aan.
Jullie hebben het over ‘great wine’. Maar hoe weet ik zeker dat het goede wijn is?
Het korte antwoord: door te proeven. En over smaak valt niet te twisten.
Een wat langer antwoord: we werken samen met gepassioneerde professionele wijnboeren in Europa die duurzaam werken, veelal biologisch gecertificeerd.
Zij geloven, net als wij, dat wijn drinken duurzamer kan en moet. Daarom bieden ze, via THE WINE PACK, hun hoogwaardige wijn aan, die veelal ook in fles verkrijgbaar is. Zodoende kun je onze wijn checken op bijvoorbeeld vivino. Dit grootste online wijn-platform bevat informatie per wijn en een ranking op basis van reviews.
Waarom werken jullie alleen met Europese wijnboeren samen?
THE WINE PACK heeft als belangrijkste doel om de CO2 uitstoot van wijn drinken terug te dringen. Dat bereiken we o.a. door de transportafstand te beperken. Daarom halen we geen wijn van overzee.
Is de 80% lagere carbon footprint het enige voordeel van THE WINE PACK?
Zeker niet, bag-in-box heeft nog een paar grote voordelen ten opzichte van wijn in een glazen fles:
- De wijn blijft vers tot 30 dagen na opening!
- De wijn is voordeliger (10 - 40%) dan dezelfde wijn in een fles
- De wijn is gemakkelijker mee te nemen, in onze handige doos weegt-ie bijna 40% minder dan in glazen flessen.
Waarom blijft wijn in bag-in-box zoveel langer vers dan in een fles?
Wijn bederft na het openen door het contact met zuurstof in de lucht. Na het openen van een fles begint dit proces direct en het kan alleen worden vertraagd door de kurk/schroefdop terug te plaatsen, al dan niet na gebruik van een vacuümpomp. Zo hou je je wijn maar één of twee dagen vers.
In de zak blijft de wijn vers na het tappen van elk glas. Dit komt doordat het kraantje alleen wijn doorlaat, er stroomt geen zuurstof in de zak. In feite zuigt de zak vacuüm terwijl je wijn tapt. Doordat er geen zuurstof binnenkomt, blijft de wijn vers in de zak; die krimpt steeds verder, elke keer dat je wijn tapt.
Waarom kost dezelfde wijn in bag-in-box minder dan in een fles?
Allereerst is het verpakkingsmateriaal (kartonnen doos en plastic zak van 3 liter) goedkoper dan 4 glazen flessen met een kurk of schroefdop. Ook kost het transport minder omdat wijn in een doos minder weegt en efficiënter is te stapelen.
Waarom weegt THE WINE PACK minder dan evenveel wijn in flessen?
Glazen flessen zijn zwaar. Een standaardfles met 75 cl. wijn weegt ongeveer 1,25 kilogram. THE WINE PACK bevat 3 liter wijn - dat komt overeen met 4 flessen - en weegt slechts 3,2 kg. Terwijl 4 flessen met wijn 5 kilogram wegen.
Zijn er alleen maar voordelen, of heeft bag-in-box ook nadelen?
Bag-in-box is natuurlijk niet de heilige graal die alle problemen oplost. Zo is het rijpen van wijn onmogelijk in een plastic zak. Dus wijnliefhebbers die hun kostbare wijnen jarenlang willen bewaren kunnen beter (lichtere) glazen flessen gebruiken. Of een vat als je van plan bent om later veel te drinken…
Trouwens: ongeveer 90% van de wijnproductie in de wereld is bedoeld om binnen een jaar op te drinken.
In de doos zit een plastic zak. Is dat niet schadelijk voor het milieu?
Natuurlijk willen we niet dat plastic afval ons milieu schaadt. Dit betekent dat we plastic gebruiken dat recyclebaar of biologisch afbreekbaar is.
De plastic zak in THE WINE PACK kan samen met ander plastic afval worden gerecycled. Om die reden gebruiken wij alleen plastic zakken zonder aluminium coating. Een dergelijke coating wordt helaas nog steeds veel gebruikt in de wijnindustrie. Onze hoogwaardige zakken zonder metalen coating worden geleverd door Smurfit Kappa, een toonaangevend verpakkingsbedrijf.
Klik hier voor meer informatie en een video over bag-in-box.
Waarom zit er sulfiet in jullie wijnen?
Alle wijnen bevatten in meer of mindere mate sulfiet. Het is een stof die van nature ontstaat bij de fermentatie van druiven. Ook wordt vaak een kleine hoeveelheid sulfiet toegevoegd om oxidatie van de wijn en bacteriegroei te remmen. Ook andere voedingsproducten bevatrten sulfiet, soms in (veel) hogere concentraties dan in wijn. Meer informatie vind je hier.
Moet ik de fles wijn op mijn eettafel vervangen door een kartonnen doos?
Waarom niet?
Samen met de lekker duurzame inhoud en het aansprekende verhaal is THE WINE PACK veel meer dan een kartonnen doos. Het is een statement over het drinken van wijn en de zorg voor onze planeet. En als je je wijn graag uit een glazen object schenkt, raden we aan om een karaf te gebruiken in combinatie met THE WINE PACK.
Wat is de houdbaarheidsdatum van de wijn?
In de bag-in-box blijft de kwaliteit van de wijn 1 tot 1,5 jaar constant, waarna deze langzaam kan afnemen. Wij adviseren om de wijn binnen een jaar na aankoop te drinken.
Wat doe ik met de lege zak en doos?
Je kunt de plastic zak en de kartonnen doos behandelen zoals elk ander afval. De lege zak doe je gewoon bij het overige plastic/verpakkingsafval en de kartonnen doos bij het papierafval.
Jullie hebben het over gemakkelijk tappen uit de speciale box van THE WINE PACK. Wat is er zo bijzonder aan?
Het openingsmechanisme van traditionele bag-in-box wijn is niet erg handig. THE WINE PACK heeft een extra klep die vastzit aan het deksel van de doos; hierdoor is het gemakkelijker om het tapkraantje te bevestigen en vast te zetten.
Hoe open ik THE WINE PACK en hoe installeer ik het tapkraantje?
De 5 stappen om de doos te openen en het tapkraantje te installeren, staan ook aangegeven op THE WINE PACK zelf en er is een instructievideo; die vind je hier.
1. CUT STICKER
Snij de sticker los langs de stippellijn.
2. REMOVE CARDBOARD
Verwijder de kartonnen uitsparing aan de zijkant van de doos.
3. PUSH UP
Steek je vinger in de ronde opening en duw de flap omhoog.
4. INSTALL TAP
Plaats het tapkraantje in de ronde opening onderaan de uitsparing.
5. PUSH DOWN
Zet het tapkraantje vast door het deksel van de doos weer naar beneden te duwen. Dit gaat het best als je de doos op zijn kant legt met het kraantje naar boven.
Zodra je het kraantje hebt vastgezet, zet je de doos weer rechtop. Verwijder het rode zegel van het tapkraantje en je kunt tappen: door de twee vleugels van de kraan omhoog te duwen, laat je de wijn stromen.
Proost!