Illustratie met glas wijn en wereldbol
THE WINE PACK UPDATE

Het verschil tussen biologische en bio-dynamische wijn: kwestie van smaak?

Jeen Akkerman Jun 06, 2023

Er zijn talloze termen die de verschillende productiemethoden en kwaliteiten van wijn beschrijven. Twee aanduidingen die vaak voorkomen en soms door elkaar worden gebruikt, zijn "biologische wijn" en "bio-dynamische wijn". Beide methoden streven naar duurzaamheid en een beter milieu, maar er zijn subtiele verschillen tussen de twee.

Biologische wijnbouw

Biologische wijn ('organic wine’ in het Engels) wordt - zoals de naam al doet vermoeden - geproduceerd volgens de principes van de biologische landbouw. Dit betekent dat de wijnboer zijn druiven teelt zonder het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen tegen schadelijke insecten, schimmels, enzovoort.  In plaats daarvan vertrouwen biologische wijnboeren op natuurlijke methoden om plagen en ziekten te bestrijden; zoals het planten van bepaalde bloemen en kruiden die de natuurlijke vijanden van ongedierte aantrekken. Biologische wijnbouw legt de nadruk op het behoud van de bodemgezondheid en biodiversiteit, met als doel het minimaliseren van schadelijke effecten op het milieu. 

Bio-dynamisch

Aan de andere kant hebben we bio-dynamische wijn, een iets strengere vorm van duurzame wijnbouw. Bio-dynamische landbouw omvat een zogenoemde holistische benadering van het verbouwen van gewassen. Bio-dynamische wijnboeren zien de wijngaard als een levend organisme en passen hun werkzaamheden aan op basis van kosmische cycli en natuurlijke ritmes. Deze benadering kent onder andere het gebruik van speciale preparaten, zoals kruidenmengsels en compostpreparaten. Die past de wijnboer op specifieke tijdstippen toe, om de vruchtbaarheid en vitaliteit van de bodem te bevorderen. Bovendien houden bio-dynamische wijnboeren rekening met bijvoorbeeld de stand van de maan bij het bepalen van de ideale tijd om de wijnstokken te planten, te snoeien en te oogsten.

Smaakprofiel

Het resultaat van beide benaderingen is dat biologische en bio-dynamische wijnen zich soms onderscheiden door hun smaakprofiel en karakter. De smaak van biologische wijn wordt soms als puurder en expressiever ervaren. Drinkers van bio-dynamische wijn noemen de wijn vaak levendiger en complexer. Bij beide varianten kan het oordeel over een wijn natuurlijk ook worden beïnvloed door de kennis en opvatting over de teeltmethode. Zo kunnen het respect voor de natuurlijke omgeving waarin de druiven groeien (biologisch) of de sterke verbondenheid met de natuurlijke cycli en kosmische energieën (bio-dynamisch) de smaakbeleving inkleuren. 

Toekomst voor de planeet

Of je nu kiest voor biologische of bio-dynamische wijn, het belangrijkste is dat beide stijlen een betere toekomst voor de planeet bevorderen. Door het verminderen van het gebruik van schadelijke chemicaliën en het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken, dragen deze wijnen bij aan het behoud van de biodiversiteit en  gezonde ecosystemen. En dat smaakt!