Koele witte wijn, rosé wijn en rode wijn
THE WINE PACK UPDATE

Hou het hoofd - en de wijn - koel

Jeen Akkerman Jun 22, 2023

Weinig is zo lekker verfrissend op een warme dag als een koel glas witte wijn. Of natuurlijk een lekkere rosé, dat kan ook. En rode wijn drink je warmer, dus dat past niet bij een zomerse lunch. Echt niet? Wat is eigenlijk de beste temperatuur voor verschillende wijnen?

Lage temperatuur

Wit en rosé in de koelkast, rood erbuiten. Dat is het eenvoudige schema dat velen aanhouden. Niet veel mis mee, maar er zijn wel een paar nuances. Allereerst is de temperatuur in veel koelkasten aan de lage kant voor wijn. Omdat bijvoorbeeld groenten bij een temperatuur van ongeveer 4 graden lang goed blijven, kiezen veel mensen ervoor om dat als koelkast-temperatuur in te stellen. Voor alle zekerheid.  Maar veel witte en rosé wijnen smaken duidelijk minder goed bij deze temperatuur. Door de kou komen de aroma’s van de wijn minder goed vrij en is de smaaksensatie minder intens. Voor een goede kwaliteit witte en rosé wijn geldt als aanbevolen serveer-temperatuur 11 tot 12 graden. Dus als je die (te) koud hebt staan in de koelkast, is het aan te raden om de wijn één of enkele uren voor het drinken uit de koelkast te halen. 

Te warm

Ook bij rode wijn is de temperatuur lang niet altijd optimaal, maar hier drinken we de wijn vaak juist te warm. Kamertemperatuur is hier het centrale begrip. In onze huiskamers van vandaag is het vaak 19 graden Celsius of meer. Terwijl de ideale drinktemperatuur voor een goede rode wijn 17 tot 19 graden is. En bij sommige rode wijnen is terugkoelen tot 15 graden of zelfs lager de moeite waard. Dan kan zo’n frisse rode zomaar een fijne begeleider zijn van een zomerse lunch.

Merlot

Een goed voorbeeld hiervan is de merlot & cabernet sauvignon van Mas de Valériole uit de Camargue (FR). Het gaat  hier om een jonge wijn; daardoor is de smaak fris en vol van fruit. Licht gekoeld is deze wijn van THE WINE PACK zeker op een warme zomerdag een lekkere verfrissing. Omdat onze wijnen in een bag-in-box van 3 liter zijn verpakt, blijven ze buiten de koelkast veel langer op de gewenste temperatuur, ook bij warm weer. Dat is vooral handig als je wijn drinkt op het terras of bij de BBQ.

Smeltwater

Ten slotte: mocht je onverhoopt een minder goede wijn gekocht (of gekregen) hebben, dan kan een (te) lage temperatuur helpen om de minder goede smaak te maskeren. Je kunt zelfs ijsblokjes toevoegen aan wit of rosé. Voor goede wijn een doodzonde, bij slechte wijn kan de verdunning met smeltwater de pijn van een slechte smaak enigszins verlichten.