Hangende wijnglazen
THE WINE PACK UPDATE

Wijnglazen: hang ze op de kop

Jeen Akkerman Nov 03, 2023

Hoe sla je wijnglazen op? Rechtop of op de kop? Beide hebben voor- en nadelen. Het beste is om ze hangend te bewaren.

Glazen flessen

Wij van THE WINE PACK zijn niet enthousiast over glazen flessen, omdat ze veel te veel CO2 uitstoot veroorzaken:
 • door de productie van glas (stoken van ovens met fossiele brandstof);
 • het transport van wijn in zware glazen flessen met een inefficiënte vorm;
 • het omsmelten van lege glazen wijnflessen (steeds weer stoken met fossiele brandstof).

  Wijnglas

  Maar glas is natuurlijk wel prima als je het niet gebruikt voor transport en niet steeds omsmelt. Gelukkig maar, want goede wijn drink je het beste uit een (geschikt) wijnglas. Er zijn veel verschillende wijnglazen, voor diverse typen wijn. Standaard wijnglazen, hoge en lage glazen, glazen die naar boven toe taps toelopen om de geur langer in het glas te houden, smalle hoge glazen voor champagne of prosecco en ga zo maar door.

  Op de kop of rechtop?

  Wat doe je als je een wijnglas hebt gebruikt? Je wast het waarschijnlijk schoon in de vaatwasser en zet het daarna in je keukenkast. Maar hoe zet je je schone glazen daarna neer? Op de kop of rechtop?

  Rechtop

  Rechtop heeft als voordeel dat je glazen gemakkelijk voor het grijpen staan. Maar na een tijdje zal er zich stof ophopen in het glas, zeker als je ze opbergt op een open plek, zoals een plank boven je aanrecht. Dan moet je je glas omspoelen voordat je er wijn in schenkt. En goed afdrogen, om te voorkomen dat je de wijn verdunt met water; soms zorgt het water voor een afwijkende smaak van bijvoorbeeld chloor dat aan het drinkwater is toegevoegd.

  Op de kop

  Op de kop neerzetten heeft als voordeel dat er geen stof in het glas terecht komt. Maar er is ook een grotere kans op beschadiging of afbrokkelen van de rand van het glas. En dat wil je natuurlijk niet.

  Ideale aanpak

  De ideale aanpak is om je glazen hangend op de kop te bewaren. Er komt dan geen stof in het glas. En het hangt vrij, zodat beschadigingen van de rand niet optreden. Hiervoor heb je wel een kast met een ophangsysteem nodig. Of je installeert het in je bestaande kast. Handige wijndrinkers maken het zelf, bijvoorbeeld met houten latjes.

  Het resultaat: altijd een schoon en onbeschadigd glas bij de hand voor een lekker glas wijn.