Twee vrouwen genieten van een glas rode wijn
THE WINE PACK UPDATE

De 7 manieren om duurzamer van wijn te genieten

Jeen Akkerman Feb 13, 2024

Als wijnliefhebbers willen we niet alleen genieten van een goed glas wijn, maar ook bijdragen aan een duurzamere planeet. Gelukkig zijn er verschillende eenvoudige manieren om onze wijnconsumptie milieuvriendelijker te maken. Een van de meest effectieve oplossingen is het kiezen voor bag-in-box wijn, vanwege de veel lagere CO2-uitstoot; en deze verpakking heeft nog meer voordelen. Hier zijn de zeven beste manieren om duurzamer van wijn te genieten.

Inhoud

  • Biologische wijnen
  • Wijnen van dichtbij
  • Bag-in-box wijn
  • Voedselverspilling
  • Lichtere glazen flessen
  • Duurzaamheid van de verpakking
  • Geniet bewust

1. Kies voor biologische wijnen

De eerste eenvoudige stap is om alleen wijnen te kiezen die zijn geproduceerd met aandacht voor het milieu. Biologische en biologisch-dynamische wijnboeren verminderen hun impact op de natuur en het milieu, door geen chemische pesticiden en kunstmest te gebruiken.

2. Koop wijnen van dichtbij

Je vermindert de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door transport door te kiezen voor wijnen die lokaal geproduceerd zijn. Dus beter Europese wijnen dan die van andere continenten. En door lokale wijnboeren te ondersteunen, stimuleer je ook de lokale economie.

3. Ontdek bag-in-box wijn

Wijn verpakt in bag-in-box biedt tal van voordelen, waaronder een veel lagere CO2-uitstoot; 80% minder dan bij een glazen fles. Deze verpakking is ook lichter en compacter dan glazen flessen, waardoor er minder energie nodig is voor transport, wat ook bijdraagt aan minder CO2.

4. Beperk voedselverspilling en wijnverspilling

Combineer je wijn met duurzame maaltijden, plan je maaltijden zorgvuldig, bewaar restjes en wees creatief met het gebruik van ingrediënten. Zorg dat er geen wijn in de gootsteen belandt, bijvoorbeeld door bag-in-box te gebruiken. In deze verpakking blijft de wijn langer vers, tot 30 dagen na openen.

5. Kies voor lichtere glazen flessen

Als je toch wijn koopt in traditionele glazen flessen, koop dan wijn in lichtere flessen. Er komen meer en meer wijnproducenten die hiervoor kiezen. Vaak omdat glas steeds duurder wordt, maar ook omdat lichtere flessen minder CO2 uitstoot veroorzaken.

6. Overweeg de duurzaamheid van de verpakking

Bij bag-in-box is het karton veelal afkomstig van gerecyclede materialen (oud papier) en kan de plastic zak gemakkelijk worden gerecycled. Dat laatste geldt ook voor de glazen wijnfles, maar die recycling veroorzaakt juist weer veel CO2. De glazen flessen worden bij hoge temperatuur omgesmolten tot nieuwe flessen.

7. Geniet bewust en met mate

Last but not least, geniet van je wijn met mate en met volle aandacht. Door bewust te genieten van elk glas, waardeer je niet alleen de smaak, maar draag je ook bij aan een duurzamere levensstijl.

Door bewuste keuzes te maken en te kiezen voor duurzame opties zoals bag-in-box wijn, kunnen we allemaal bijdragen aan een groenere planeet. Laten we genieten van ons glas wijn terwijl we onze impact op het milieu verminderen. Proost op een duurzame toekomst!