Schilderij van theepot
THE WINE PACK UPDATE

Natuurwijn: storm in een klein theepotje?

Jeen Akkerman Jan 23, 2023

Natuurwijn, oftewel wijn die is gemaakt met zo weinig mogelijk ingrepen of toevoegingen, is het best te vergelijken met een storm in een glas water. Of, zoals de Amerikaanse wijnschrijver Tom Wark het aanduidt: “A tempest in a Really Tiny Teapot”.

Wijndrinkers

Hij verbaast zich over de enorme aandacht die in media en discussies wordt besteed aan het fenomeen. Terwijl er maar weinig wijndrinkers zijn die natuurwijn kennen of waarderen. Ward haalt in een recent artikel cijfers aan uit een enquête door opinieplatform Civic Science. Daaruit blijkt dat meer dan de helft (53%) van de volwassen Amerikanen nog nooit van ‘natural wine’ heeft gehoord. Nog eens 26 procent heeft het geprobeerd, maar is er niet in geïnteresseerd. En slechts 9% heeft het gedronken en vindt het lekker. 

Beweging

Ward verbaast zich over wat hij noemt “the parade of stories that glorify the niche, that make it seem like it’s taking over the industry”. Volgens hem komt dat omdat natuurwijn niet zozeer wordt geapprecieerd als wijn, maar vooral deel uitmaakt van een maatschappelijke beweging die zich afzet tegen de moderne wereld. Zoals de anti-globalisten en de slow food movement. Natuurwijn is voor deze mensen onderdeel van een nieuwe zingeving in hun leven, nu oude zekerheden als thuis, werk, nationaliteit, familie en God minder in zwang zijn. Het leidt volgens Wark tot veel en overtuigde statements over natuurwijn als het alternatief voor traditionele wijn - die in de ogen van de 'believers' natuurlijk allerlei gif bevat. 

En hoewel de natuurwijn-beweging dus feitelijk kleiner is dan de verhalen suggereren, zou de traditionele wijnindustrie volgens Wark meer aandacht kunnen besteden aan de groeiende behoefte aan nieuwe zingeving, ook waar het om het drinken van wijn gaat.