Franse wijnmakers willen ‘Dry January’ boycotten
Jeen Akkerman Jan 03, 2023
De Franse wijnsector kan het maar moeilijk verkroppen dat landgenoten steeds minder wijn drinken. Meer jongeren kiezen voor andere drankjes en gaan zelfs meedoen aan het uit Engeland overgewaaide ‘Dry January’. De Franse wijnproducenten roepen nu op om dit fenomeen te boycotten.
Het Belgische dagblad De Morgen bericht erover in zijn editie van 3 januari. Een woordvoerder van de wijnsector geeft de schuld aan de media. Door erover te spreken wordt alcohol steeds meer verbannen. En dat maakt de wijncultuur kapot. Het zijn woorden van Christophe Châteaux (what’s in a name?), de communicatie-chef van de wijnraad van Bordeaux.Dry January
De campagne om in de eerste maand van het jaar geen wijn of andere alcoholische versnaperingen te nuttigen, komt overgewaaid uit Engeland. Die oorsprong is voor veel Fransen voldoende om er niet aan mee te doen. Maar de laatste jaren gaan meer jonge Fransen juist wel meedoen met een maandje droog staan. Monsieur Châteaux is er klaar mee: “Wij roepen op tot een boycot.” Wat dat precies is, wordt niet helemaal duidelijk. Dry January boycotten lijkt vooral een persoonlijke keuze om wel of niet mee te doen. En er zijn redenen genoeg om het wel te doen: na de vaak flink met alcohol overgoten feestdagen in december, is januari voor sommigen een maand om een beetje tot bezinning te komen; om af te slanken of te ervaren hoe het leven is zonder alcohol. Niets op tegen. En uit onderzoek komen aanwijzingen dat meedoen aan Dry January overmatige alcoholconsumptie in de daarop volgende maanden tegen kan gaan.Minder wijn drinken
Dat de traditionele Franse wijnmakers zich zorgen maken, is wel te begrijpen. Want in eigen land daalt de wijnconsumptie al decennia lang. Steeds meer vooral jonge Fransen drinken niet meer automatisch elke dag zowel bij de lunch als het diner wijn. Gevolg: de gemiddelde Fransoos drinkt niet meer 120 liter wijn in een jaar - zoals in 1960 - maar nog maar 40 liter.Deze ontwikkeling heeft volgens de Franse wijnindustrie vergaande gevolgen. In de media waarschuwen ze voor ‘culturele, sociale en economische’ gevolgen. Waarbij de indruk ontstaat dat ze toch vooral bezorgd zijn over het laatste aspect: hun verslechterende economische positie.
Bernard Farges, voorzitter van het Comité national des vins à appellation d’origine et à indication géographique (what’s in a name?) wil een “massief en historisch plan” omdat er volgens hem de komende tien jaar 100.000 tot 150.000 banen op het spel staan.
Dat plan moet ervoor zorgen dat wijn niet meer zo negatief wordt behandeld door de gezondheidsautoriteiten en dat ouders hun kinderen weer opvoeden met de oude wijntradities. Kortom: wijn moet je leren drinken.
Achterhoedegevecht
Het is een aandoenlijk achterhoedegevecht. De sector maakt zich, geconfronteerd met vergaande maatschappelijke veranderingen, terecht zorgen. Maar het lijkt verstandig om de blik ook vooruit te richten. Want die Franse jongeren drinken - net als hun leeftijdgenoten in andere Europese landen - wel degelijk van alles. Bijvoorbeeld wijn met minder alcohol, of alcoholvrije wijn. Vooruitstrevende producenten richten zich op deze nieuwe kansen. En wat te denken van vegan wijn die wordt geproduceerd zonder dierlijke toevoegingen om de wijn te klaren? Ook hiervoor is een groeiende markt. Net als voor kwaliteitswijn in bag-in-box die een lagere CO2 footprint oplevert.
Oftewel: verzet op tijd de bakens en hou niet koste wat het kost vast aan tradities die in de ogen van de jongere generatie weinig waarde hebben. Cheers!
Lees hier het artikel van De Morgen.
Foto: De Morgen/goodluz - stock.adobe.com