Illustratie van eekhoorn die wijn bewaart
THE WINE PACK UPDATE

De 10 beste tips voor wijn bewaren

Jeen Akkerman Dec 28, 2022

Een vraag die veel wijndrinkers zich wel eens stellen is: hoe lang kun je wijn bewaren. Het antwoord hangt van veel verschillende zaken af: de wijnsoort, hoe lang je de wijn wilt bewaren, of de wijn al open is of nog niet, welke opslagmogelijkheid je hebt, enzovoort. Hierbij de 10 beste tips voor het bewaren van wijn.

Inhoud

  • Een open wijn bewaren
  • Wijn in de fles bewaren
  • Rode wijn bewaren
  • Hoe lang kun je rode wijn bewaren
  • Witte wijn bewaren
  • Hoe lang kun je witte wijn bewaren
  • Rosé wijn bewaren
  • In de koelkast?
  • Kelder of kast?
  • Open wijn langer bewaren

1. Een open wijn bewaren

Stel je drinkt één of twee glaasjes witte wijn en je vraagt je af: hoe lang kun je witte wijn open bewaren. Bij het bewaren van wijn in een geopende fles is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk zuurstof bij de wijn komt. Je kunt daarvoor de kurk of schroefdop weer op de fles doen. Maar dan blijft er lucht - en dus ook zuurstof - in de fles en dat zal reageren met de wijn. Het effect: de wijn verliest al snel, meestal binnen een dag, zijn frisheid. Beter werkt het als je een zogenoemde vacuvin-stop gebruikt. Daarmee kun je de lucht uit de fles pompen om de wijn langer fris te houden.

2. Wijn in de fles bewaren

Je kunt wijn in een ongeopende fles wel langer bewaren. Voor de meeste wijnen heeft dit echter weinig zin: ze zijn nu ‘op dronk’ en het langer laten liggen zorgt niet voor een betere smaak. Een klein deel van de wijnen rijpt met de jaren tot een steeds betere smaak. Van belang hierbij zijn de volgende aspecten: de zuurgraad van de wijn, de hoeveelheid restsuikers, het gehalte aan tannine - afkomstig uit steeltjes en pitten van de druiven en verantwoordelijk voor een stroef mondgevoel - en ten slotte het alcoholpercentage van de wijn.

3. Rode wijn bewaren

Is het bewaren van rode wijn een goed idee? Ja en nee. Immers, lang niet alle wijnen worden beter door ze te bewaren. In zijn algemeenheid zijn rode wijnen wel geschikter om (langer) te bewaren dan witte wijnen of rosé wijnen. Sommige rode wijnen ontwikkelen zich in de fles en worden dus lekkerder naarmate je ze langer bewaard. Enkele bekende wijnen uit Italië lenen zich hier bij uitstek voor, zoals Barolo, Amarone en Brunello di Montalcino.

4. Hoe lang kun je rode wijn bewaren

Dat hangt af van de specifieke kwaliteit, druivensoort, regio en oogstjaar van de wijn. Voor de genoemde Brunello di Montalcino is het advies zelfs om hem sowieso te bewaren als hij in de afgelopen 13 jaar is geproduceerd! Andere goede wijnen kunnen vaak meerdere jaren worden bewaard, maar bijvoorbeeld voor Beaujolais, bekend van de primeurwijnen, is de regel dat je beter niet langer dan twee jaar wacht met hem op te drinken. Er voor alle wijnen is er een grens: na een aantal jaren is de top bereikt en neemt de kwaliteit van de wijn juist weer (snel) af. Een mooi overzicht geeft Eurocave op zijn website.

5. Witte wijn bewaren

Witte wijn kun je minder lang bewaren dan rode wijn. Hier is het advies om de wijn niet langer te bewaren dan tot het moment dat er een nieuwe oogst beschikbaar is. Een belangrijke oorzaak is dat witte wijnen het vaak vooral moeten hebben van frisheid. Dat betekent dat er minder tannines, die vaak wat bitter smaken, in witte wijn zitten. Tannines zorgen er bij rode wijn juist voor dat er een langer bewaarpotentieel is.

6. Hoe lang kun je witte wijn bewaren

De meeste witte wijnen worden binnen 1 tot 2 jaar gedronken. Dit geldt voor het overgrote merendeel van alle witte wijnen. Sommige witte wijnen lenen zich ervoor om ‘op hout’ (in grote houten vaten) te rijpen. Deze wijnen zijn vaak ook langer te bewaren en ontwikkelen zich verder in de fles. Voorbeelden zijn Graves en de zoete witte wijn Sauternes uit de Bordeaux streek en witte wijnen uit de Bourgogne, die veelal zijn gemaakt met chardonnay druiven.

7. Rosé wijn bewaren

Voor rosé wijnen geldt in grote lijnen hetzelfde als voor witte wijnen: opdrinken en niet bewaren. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals de zware rosé-wijnen uit de Franse plaatsen Tavel en Bandol. Een belangrijk bestanddeel van Tavel rosé is de  cabernet sauvignon druif, die relatief veel tannine bevat. En Bandol rosé is helemaal gemaakt van de mourvèdre-druif, die ook veel tannines bevat. Daardoor kun je beide rosé-wijnen tot wel vijf jaar bewaren.

8. In de koelkast?

Witte wijn leg je in de koelkast, rode wijn serveer je op kamertemperatuur. Maar bewaar je dan ook witte wijn voor langere tijd in de koelkast? Nee. Het langer bewaren van wijnen (ook wel opleggen genoemd) gaat het best bij een wat hogere temperatuur, tussen 10 en 14 graden Celsius. Dit geldt voor alle soorten: rood, wit en rosé. Minstens zo belangrijk is dat de temperatuur zo weinig mogelijk schommelt. Bewaarwijn is gebaat bij stabiliteit en geduld.

9. Kelder of kast?

De gewenste temperatuur tussen 10 en 14 graden bereik in een goede wijnkelder, waar het zomers ongeveer 14 graden zal zijn en ‘s winters ongeveer 10 graden. Nu heeft niet iedereen de beschikking over zo’n kelder. Dan is een kast ook een optie: hetzij een donkere goed geïsoleerde kast ergens in je huis (ook licht is een vijand van bewaarwijn). Of een speciale wijnklimaatkast, waarin je diverse variabelen - naast temperatuur ook de luchtvochtigheid - kunt instellen. Dat kost wat, maar dan heb je ook wat. Zeker als je wijnen uit het duurdere segment wilt bewaren is het een interessante optie.

10. Open wijn langer bewaren

Ten slotte nog een alternatieve optie: wijn die al open is, langer vers houden. Dat kan als je kiest voor een alternatieve verpakking, namelijk bag-in-box. Door de wijn te tappen met het speciale kraantje komt er geen zuurstof bij. Daardoor blijft de wijn tot wel 30 dagen vers. Dit principe is bijvoorbeeld aanwezig bij de wijnen van THE WINE PACK. Die zorgen ook nog eens voor 80% minder CO2 uitstoot, een goede manier om onze planeet te ‘bewaren’.