De Franse overheid heeft aangekondigd overschotten wijn op te kopen en te verwerken tot industriële alcohol. Hiermee ondersteunt de regering wijnboeren in de bekende regio Bordeaux. Ze raken hun wijn niet meer kwijt, terwijl hun productiekosten stijgen.
Appellation
Wie wijn zegt, zegt Bordeaux. Het is in Frankrijk en daarbuiten de bekendste ‘appellation’, zoals de Fransen zelf hun herkomstbenaming aanduiden. Het woord bordeaux is daarmee vrijwel synoniem aan kwaliteitswijn. Dat weten de Fransen zelf en dat weten wijnliefhebbers buiten Frankrijk.
Minder drinken
Bij beide groepen is er nu een ontwikkeling die de wijnboeren voor grote problemen stelt. In eigen land daalt de consumptie van wijn al jarenlang. Met name jongeren drinken minder (vaak) wijn. Vooral rode wijn is minder populair… en uit de Bordeaux komt vooral rode wijn.
China
In de afgelopen jaren werd deze trend voor een flink deel gecompenseerd door de export naar China. Nieuwe rijken in dat land pronkten met hun succes door dure flessen op tafel te zetten met ‘Bordeaux’ en ‘Appellation d’Origine Contrôlée’ op het etiket. Jarenlang was dit een nieuwe kurk waarop de wijnboeren konden drijven.
Covid
Maar dat is tot een abrupt eind gekomen. Eerst door de waarschuwing van partijleider Deng Xiaoping dat corruptie en al te grote weelde bij partijbonzen niet meer getolereerd wordt. En in de afgelopen jaren door de massale Covid-lockdowns in welvarende steden als Shanghai, Shenzhen en Chengdu.
Inflatie
Wijnboeren in de Bordeaux regio raken hun - nog steeds stevig geprijsde - kwaliteitswijn niet meer kwijt. Die hoge prijs heeft ook te maken met de inflatie die ook deze wijnboeren raakt. Zo werd bijvoorbeeld een glazen fles in twee jaar tijd ruim 30 procent duurder.
Wijngaarden rooien
De kelders in de Bordeaux liggen vol, zeker na de omvangrijke oogsten van de afgelopen twee jaar. De boeren protesteren en eisen steun van de Franse overheid. Ze willen een premie voor het rooien van wijngaarden, zodat de productie meer in overeenstemming komt met de (dalende) vraag. Dit vergt ongeveer 10.000 euro subsidie per hectare, zo rekenen de wijnboeren voor.
Alcohol
De Franse overheid voelt hier niet voor en heeft nu een bedrag van 160 miljoen euro gereserveerd voor het opkopen van overtollige wijn. Die wordt dan omgezet in industriële alcohol, een grondstof voor de farmaceutische industrie en voor het maken van schoonheidsproducten.
Dagcrème
Het klinkt wrang: de wijnboer die hard werkt voor de beste wijn verdient niks meer. Maar de dagcrème van zijn vrouw wordt misschien iets goedkoper. Het is natuurlijk geen structurele oplossing. Die ligt waarschijnlijk in een combinatie van een kleiner areaal wijngaarden en sneller inspelen op de noodzaak tot verduurzaming. Met minder chemie en meer biologie. Met minder uitstoot van CO
2 door lichtere wijnflessen en meer bag-in-box.